Żarłoczne komórki powodują zapalenie
2 lipca 2008, 02:10Jednym z naturalnych sposobów radzenia sobie z głodem jest tzw. autofagia - proces, w którym komórki "pożerają" zawartość własnej cytoplazmy w celu uzyskania z niej energii lub elementów budulcowych. Zjawisko to zachodzi także podczas gruntownej "przebudowy" niektórych komórek, umożliwiając zmianę ich struktury. Okazuje się jednak, że w niekorzystnych okolicznościach proces ten może być także niezwykle groźny dla organizmu.
![Sól kuchenna](/media/lib/28/3594329_f3e39a44ed-21b1eb3b9fd9cb2d46b6f96f6f78dd55.jpg)
Nie warto żałować sobie soli
29 maja 2008, 20:09Podwyższona podaż soli w diecie nie podnosi ryzyka śmierci - donoszą naukowcy z nowojorskiego Yeshiva University. Odkrycie to stawia pod znakiem zapytania obowiązującą powszechnie opinię o znacznej szkodliwości diety wysokosodowej.
Pamiętliwa pianka
2 stycznia 2008, 23:35Elastyczne twory, które zmieniają kształt pod wpływem niewidzialnych sił – okazuje się, że w taki sposób można będzie opisywać nie tylko rekwizyty z powieści fantastycznych, ale też przedmioty codziennego użytku. Stanie się tak za sprawą dwóch zespołów badawczych, kierowanych przez Peter Müllnera z Boise State University oraz Davida Dunanda z Northwestern University. Pracują one bowiem nad tzw. piankami magnetycznymi z pamięcią kształtu (ang. magnetic shape-memory foams) – materiałami, które można ściskać i rozciągać za pomocą pola magnetycznego.
![© Thorfinn Stainforthlicencja: Creative Commons](/media/lib/13/1187079418_222472-5a9c16e01848791703fdb323609812ee.jpeg)
Nagroda pieniężna za schudnięcie
14 sierpnia 2007, 08:13Cierpiący z powodu nadwagi mieszkańcy pewnego włoskiego miasteczka będą otrzymywać nagrody pieniężne za zrzucenie zbędnych kilogramów.
![Wyspa Ryb na Salar de Uyuni© Claire POUTEAU](/media/lib/12/1185439170_491628-a69ae462cb87e8ddc4050da5ace0c052.jpeg)
Solny hotel na solnej pustyni
26 lipca 2007, 08:36Wszyscy słyszeliśmy o lodowych hotelach budowanych na dalekiej północy lub zimą w górskich kurortach. Aby można się było nimi nacieszyć, temperatura nie może wzrosnąć powyżej zera. Teraz przyszedł czas na budowle z soli.
![](/media/lib/8/1179914511_389000-767a39ca8cb77a26386d1825bb361f45.jpeg)
Helicobacter pylori kochają sól
23 maja 2007, 09:53Dieta z dużą zawartością soli wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wrzodów żołądka. Dwa regulujące zjadliwość geny Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnych za to schorzenie, stają się bardziej aktywne w obecności wysokich stężeń tej substancji.
![](/media/lib/7/1178786982_620474-af9e501242961fe39582d3fcf42721e8.jpeg)
Sztuczne dodatki wiążą się z nadpobudliwością
10 maja 2007, 08:45Na zlecenie brytyjskiego rządu naukowcy z Southampton University zbadali wpływ 7 sztucznych barwników i konserwantów na 3-9-letnie dzieci. Występują one w napojach i przekąskach z fast foodów. Okazało się, że wiążą się z nadpobudliwością.
![Szwedzkie klopsy w sosie© Steffen Wurzellicnecja: Creative Commons](/media/lib/6/1176882680_676870-ee88a68fdefd2d3b92391c1389f73bf8.jpeg)
Pulpet pulpetowi nierówny
18 kwietnia 2007, 07:45Naukowcy z Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu odkryli, że wstrzykiwanie do mięsnych pulpetów kolagenu zapobiega stratom jodu i tiaminy (witaminy B1) podczas przechowywania i gotowania.
![Łoś z Kanady](/media/lib/5/1176314813_545806-b2d6b28323a098f9a5ee538d61c6c9db.jpeg)
Na złość łosiom
11 kwietnia 2007, 18:04Szwedzi zatrudniają łosie do testów smaku soli wykorzystywanej do posypywania dróg.
![Kryształ soli© United States Geological Survey](/media/lib/1/1171119134_474769-96356bcb366d56d269e18373da7332de.jpeg)
Słona historia ludzkości
10 lutego 2007, 14:44Sól jest ważnym składnikiem diety zarówno ludzi, jak i zwierząt. Człowiek wykorzystuje ją już zapewne od czasów prehistorycznych, jednak pierwsze wzmianki na ten temat można znaleźć dopiero w datowanych na ok. 3000 rok p.n.e. egipskich dokumentach dotyczących konserwacji mięsa.
« poprzednia strona następna strona » … 11 12 13 14 15 16 17 18